Kto z nás si pri pohľade na ježka funiaceho pod kríkom rád nespomenie na niektorú roztomilú rozprávku o ježkoch. Napríklad na tú od Kristy Bendovej z Osmijankových rozprávok. Ježkovi sa tam prihodila taká nepríjemnosť – našiel na rúbanisku pri pníčku odloženú a zabudbutú žuvačku. Zvieratká z lesa ježkovi pomohli
a zachránili ho.

V nerozprávkovom svete číhajú na ježkov rozmanitejšie nástrahy. Napríklad v podobe kosačiek, ktorá ježkovi, ktorý bol k nám do chovnej stanice dovezený koncom apríla, spôsobila rozsiahlu sečnú ranu. Tá sa tiahla od čela až po chvost na ľavej strane tela a pripravila ježka aj o ušnicu. Ježko bol prevezený na veterinárne ošetrenie, po ktorom nasledovala dlhodobá rehabilitácia, nakoľko rana bola plošná, miestami taká hlboká, že zasahovala až do svalu. Hojenie sa skomplikovalo zápalovým procesom a ježko opäť putoval na veterinárne ošetrenie, kde mu boli podané antibiotiká.

Kompletné hojenie trvalo 2 a pol mesiaca a ježko bol až teraz v júli vypustený do voľnej prírody.

Ak stretnete na potulkách prírodou ježka bez ľavého uška, možno to bude práve ten, ktorého zachránili naše obetavé kolegyne: Ivana Labudíková a Ivana Kalafusová, ktorú od júna zastupuje Gabriela Prchalová.