Zachránený bocian z Beluše

 

Presťahované bocianie hniezdo v Beluši, ktoré bolo preložené na samostatný stĺp s vypletenou podložkou na hniezdenie, nezostalo dlho opustené. Bocianiemu páru sa nové hniezdo pozdávalo a prijali ho za svoje.

Nešťastná udalosť v podobe nárazu do drôtov elektrického vedenia, postihla jedného z bocianov začiatkom júna (3.6.). Náraz zaregistroval pán, ktorý býva neďaleko. Osud bociana mu nebol ľahostajný, zašiel sa na miesto nárazu pozrieť a bociana našiel na poli. Zavolal na pohotovostné číslo Správy CHKO Strážovské vrchy a bocian sa dostal do našej starostlivosti.

Po prvej kontrole bolo zistené, že bocian nemal vonkajšie zranenia, ale ležal na chrbte v neprirodzenej polohe, bol apatický, bez obrannej reakcie a bolo prítomné zvracanie. Bol veľký predpoklad, že došlo k úrazu elektrickým prúdom, čo nám potvrdil aj pán, ktorý si všimol náraz bociana do elektrického vedenia, pri ktorom sa podľa jeho slov až zaiskrilo.

Bocian bol prevezený na veterinárnu kliniku v Považskej Bystrici – PB Vet, kde po ďalšej kontrole boli vylúčené závažnejšie zranenia či zlomeniny. Problémom pri zraneniach spôsobených elektrickým prúdom je to, že sa môžu začať prejavovať až po niekoľkých dňoch i týždni a viac. Bocianovi boli podané lieky proti bolesti a zvracaniu.

Bocian zostal v chovnej stanici pri Správe CHKO Strážovské vrchy na pozorovanie. V priebehu dňa zvracanie skončilo, bocian sa začal stavať na nohy, samostatne prijímal potravu a neprejavovali sa príznaky úrazu elektrickým prúdom: popáleniny či odumieranie tkanív.

Po piatich dňoch sme sa pokúsili bociana vypustiť . Výsledkom však nebol očakávaný aktívny let, skôr len splachtenie, kvôli čomu bol bocian znovu odchytený a umiestnený v našej chovnej stanici.

Do ďalších 24 hodín sa začali prejavovať príznaky zasiahnutia elektrickým prúdom.

Bocian bol prevezený na veterinárnu kliniku do Žiliny, kde mu bola poskytnutá ďalšia zdravotná starostlivosť. Po stabilizácii a zlepšení stavu bol presunutý do Záchrannej stanice v Zázrivej, kde bol doliečený a zrehabilitovaný.

Už v plnej kondícii s bezproblémovým lietaním bol bocian 27.6. vypustený na okraji obce Beluša, kde si to po krátkom lete zamieril rovno domov – do svojho hniezda.

Bocianovi pribudol na nohe krúžok, takže na budúci rok zistíme, či zvládol dlhý let do Afriky a späť. Všetkým bocianom prajeme veľa šťastných kilometrov bez podobných nehôd.

Foto: Mgr. Gabriela Prchalová, Msc.