Staráme sa o Trštické lúky s chránenými rastlinami

Staráme sa o Trštické lúky s chránenými rastlinami

Popolavec dlholistý moravský

Zlatisté úbory popolavca dlholistého moravského skrášľujú podhorské lúky na vápencovom podklade na posledných 8 lokalitách, 4  z nich sa nachádzajú v Bielych Karpatoch po oboch stranách hrebeňa, z toho iba jedna na slovenskej strane (Lysá), 2 v Strážovských vrchoch (Omšenie a Trštické lúky sú 1 lokalita, Čavoj druhá) a po jednej lokalite v pohoriach Tríbeč (Radobica) a Vtáčnik (Stráž).  Aj v minulosti bol tento druh veľmi vzácny, väčšina jeho lokalít však zanikla zanechaním extenzívneho obhospodarovania zle dostupných lúk. Popolavec je trvalka, dospelé trsy prežívajú aj v postupne zarastajúcich okrajoch lúk, ale vyklíčenie novej rastliny zo semienka je v zapojených porastoch  sťažené – pri starostlivosti o lokality tohto druhu je potrebné zabezpečiť občasné rozrušenie pôdneho krytu, napríklad regulovanou pastvou dobytka. Keď pastva nie je možná, nastupujú ochranári s krovinorezom a hrabľami, aby odstránili biomasu a vytvorili podmienky na klíčenie nových rastlín.

 

Trštické lúky

Predmetom ochrany lúčnej časti územia chráneného areálu Langáčske skaly je severne orientovaný svah lúčnej vegetácie s výskytom chráneného druhu európskeho významu Tephroseris longifolia subsp. moravica a ďalších chránených druhov národného významu – orchidee: vstavačovec bazový (Dactylorhiza sambucina), vstavač mužský poznačený (Orchis mascula subsp. signifera),  vstavač obyčajný (Orchis morio), pavstavač hlavatý (Traunsteinera globosa), bradáčik vajcovitolistý (Listera ovata), päťpristnica obyčajná (Gymnadenia conopsea), hmyzovník Holubyho (Ophrys holubyana) a hadivka obyčajná (Ophioglossum vulgatum).

 

Tieto pre zachovanie potrebujú pravidelné kosenie a odstraňovanie biomasy. Zároveň pre zachovanie populácie chráneného druhu európskeho významu Tephroseris longifolia subsp. moravica je potrebné zachovanie remízok krovín, pod ktorými sa vyskytuje, ich pravidelné ošetrovanie a vyhrabávanie stariny z miesta výskytu tohto druhu.

Text a foto: Mgr. Janka Smatanová